En ny landsdækkende vejledningsfunktion skal hjælpe forskere og virksomheder med at finde rundt i det danske sundhedsdatalandskab og processen med at søge om adgang til relevant sundhedsdata til forskningsbrug. Vejledningen åbner i dag.
Sundhedsdata i Danmark er fordelt på mere end 160 unikke databaser og registre på tværs af forskellige dataansvarlige myndigheder.
Derfor kan det også som forsker være svært at finde ud af, hvordan man opnår adgang til de forskellige datakilder.
Med en ny vejledningsfunktion gør Danske Regioner og Sundhedsministeriet det imidlertid nu lettere for både private og offentlige forskere at få hjælp til processen med at ansøge om adgang til relevant sundhedsdata, der skal bruges i forbindelse med forskning eller innovation.
Vejledningsfunktionen åbner i dag, den 1. oktober 2021, og placeres hos forskerstøtteenheden OPEN i Region Syddanmark, der har mere end 10 års erfaring med at hjælpe forskere.
Målgruppen for det nye tilbud er såvel danske som internationale forskere og virksomheder. Der vil både være værdifuld rådgivning at hente for dem, der ikke har stor erfaring i processen med at søge om adgang til data, og dem, der allerede har erfaring, men har brug for en ny slags data – og derfor potentielt skal til at lave nye ansøgninger.
Vejledningsfunktionen er ét blandt tre initiativer under ”En indgang til Sundhedsdata”-portalen, som Danske Regioner og Sundhedsministeriet har etableret i fællesskab. De to øvrige initiativer, der er undervejs, er et datalandkort og en ansøgningsportal.
Den landsdækkende vejledningsfunktion er foreløbigt et pilotprojekt og løber over 12 måneder, hvorefter funktionen vil blive evalueret med fokus på, om den skal gøres permanent.
Læs mere:
Informationer og kontaktinfo om det nye vejledningstilbud kan findes her på hjemmesiden